Pictorul Gheorghe Parascan acuză cultura de tip „nord-coreean” din Bacău


Pictorul băcăuan Gheorghe Parascan critică, într-o postare pe Facebook, modul în care se face selecția și promivarea unor artiști din Bacău.

La 28 de ani de la Revolutie, marele revolutionar Geo Popa, actorul din Bacau, ne reprezinta cultura la nivel de minister! Din experienta lui a rezultat ca arta si cultura nu poti face decat daca esti din sistem, adica din partid! In Bacau acesti functionari pe post de artisti si sefi deopotriva au eliminat orice sansa a artistilor neinregimentati, sa faca arta, sa o expuna in galeriile din subordinea lor…

 

Acum cand mica gasca are mai multa putere, au si inceput adularile: Maric expune la Venetia, Boca va fi pentru a milioana oara astrul culturii de targ, iar El, regele peste Popicaria lui Ceausescu, cel ce a hotarat prin propria lui vointa, cine sa fie uns sau nu ca artist, El va domina orice miscare a penelelor, arcusurilor si rostirilor din Bacau si Romania.

 

Acesti indivizi, functionari, platiti de toti, isi dau in petice, eliminand pe proprii votanti din cultura, cat si pe independenti, adica ceilalti 18 milioane de romani…
Suntem oare mai departe de Coreea de Nord?

7 Comments on “Pictorul Gheorghe Parascan acuză cultura de tip „nord-coreean” din Bacău

 1. George Parascan nu are dreptate….El nu a inteles si nu vrea sa inteleaga ca UAP este o institutie care are MEMBRI si salile de expozitie sunt in principal pentru acestia.D-l Parascan se vaita mereu ca o baba dar nimeni nu l-a oprit sa urmeze cursurile Facultatii de Arte oriunde in tara dupa care putea sa se inscrie in UAP.Fara studii si fara alta pregatire nu ai cum sa arati cat de fenomenal esti…….Singurul vinovat este el insasi pentru pe parcursul vietii sale doar a criticat si nu a incercat sa se ridice ca om.Romania e mare si nu se rezuma la Bacau,putea oriunde in tara asta,problema lui este ca vrea sa deschida expozitii doar in salileUAP

 2. Intrebarea este de unde stie d-l Parascan cum arata cultura de „tip Nord Coreean”Nu cumva are si el deprinderi comuniste precum artistii de acolo?

 3. Dragii mei post comunisti. Ilie Boca a introdus in Bacau moda comunista de a lasa doar membrii UAP (actual UAPR) sa faca expozitii in galeriile de Stat! Pana la aceasta decizie artisti de orice neam ar fi fost, puteau face expozitii. Prin politica de exclusivism se taie craca tuturor tinerilor cu talent in artele plastice. Arta nu este o meserie, sa fie accesibila doar sindicatului numit UAP sau UAPR. Jumatate din artistii lumii (printre care Van Gogh, Michelangelo, Da Vinci, Gauguin…) nu au avut studii de arta. Arta este singurul domeniu umanist, in care omul se defineste ca gandire superioara. Nu scrie nicaieri in istorie , ca doar membrii Uniunilor romanesti, create de Ceausescu, pot expune in Galeriile de STAT! Pe de alta parte actualul sistem aduce frustrare, durere sufleteasca, incalcand si cele mai elementare legi umane. Dreptul la exprimare artistica, consfintit in Drepturile Omului si Constitutie, este incalcat samavolnic, asa cum numai extremistii comunisti au facut mereu in ultimii peste 50 de ani. Scrie undeva in legile tarii ca arta este dedicata doar celor cativa membrii UAP (UAPR). Romanii, cetateni cu aplecari artistice, se vor si ei lasati sa se manifeste liber, fara eliminari, cenzura din partea UAP (UAPR), si tot felul de politruci efemeri. Redati arta poporului acestei tari. Dati voie ca artistii de orice fel sa existe si sa se manifeste, ca in tarile Europene civilizate, nu ca in Coreea de Nord, sau vechea Romanie Comunista. Va felicit totusi pentru faptul ca sustineti nulitatile sistemului cultural actual. Ovationati artistii, nu prin arta lor, ci prin functiile lor politice si din sistem! Parca am fi in Egiptul antic, cand acelasi mod de a picta a fost impus de Stat timp de 5000 de ani!

  • Problema acestui domn este faptul ca nu poate expune in galeriile UAP.Vrea sa traiasca in democratie si capitalism si vrea sa expuna in galerii de stat.NIMENI dar absolut nimeni nu l-a impiedicat sa creeze,inclusiv picturi anticomuniste, expuse la Oradea.Se poate exprima artistic cat doreste si cum doreste,Nimeni nu l-aimpiedicat sa faca Facultatea de Arte,sa devina membru si sa expuna in galerii UAP.La Bacau a fost Boca,de acord……De ce nu a mers la Arad,la Cluj ,Constanta???Sa nu spuna ca Boca era pretutindeni.Nici el nu stie ce e cu el…..ori cubist,ori iconar,ori suprarealist,mai nou naiv..Si daca domnul este atat de bun de ce nu pleaca la Londra,la Miami,la Sidney?????Eu cred ca este doar un mazgalici….

   • Pretutindeni pe unde am fost, a fost din cauza ca altii au considerat ca ceea ce se intampla aici e nefiresc. A fost raspunsul lumii la porcaria culturii de la noi. De ce nu intelegeti ca nici o facultate din lume nu este superioara artistului? Apoi Statul nu apartine doar unei organizatii, ci intregii societati. De ce Van Gogh este mare, desi nu avea nici o facultate de arta? De ce distrugeti cu buna stiinta viata copiilor, adolescentilor si artistilor in general, pentru a pastra o structura culturala nascuta de comunisti, pentru a inchide orice drum al populatiei catre cultura?
    De ce aveti o minte atat de ingusta? Ati creat oare ceva pe aceasta lume, pentru oameni?

    • Populatia este libera,nimeni nu a ingradit dreptul nimanui la cultura….si nici accesul….Nu mai mintiti..In Uniunea Europeana te poti duce oriunde sa te „culturalizei”..de la Luvru pana la Muzeul de Istorie de la Pocreaca.M-am convins si s-au convins si altii ca aveti o gandire mocirloasa,asteptati ca societatea sa cada in genunchi si sa spuna „Vai,un mare artist….hai sa-i aducem osanale”Sa va dea sala(gratuit)sa va cazeze la hotel si sa va dea mancare tot gratuit,pentru ca nu-i asa,avem in fata un fenomen care e recunoscut doar de el insasi.

     • Daca e asa, de ce vad mereu aceeasi artisti pe simeze in galeriile de Stat? Unde sunt ceilalti? De ce nu se organizeaza saloane de arta gratuite si pentru populatie si nu doar pentru cei din Uniuni? Nu vreau nimic pentru mine. Pe mine m-ati terminat, ca pe multi altii. Dar tinerii merita respectul cuvenit si ei nu trebuie sa duca mai departe ranchiuna pseudovalorii, data de mofturile Uniunilor de Arta, care considera ca membrii lor sunt unici, mai ales in arta plastica de la noi… Si de ce nu ar avea populatia drept la gratuitate, daca cei din Uniuni o au? Sunt cumva mai altfel? Sunt cumva extraterestrii?

Lasă un răspuns