Profesorul Emilian Dudaș, absolvent al fostului Liceu „George Bacovia”, invitat la Conferința de Crăciun

Luni, 20 de noiembrie 2017, de la ora 19.00, profesorul Emilian Dudaș este invitatul celei de a cincea Conferințe de Crăciun în România, organizată sub egida Conferințelor Ateneului Român.

Aflată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României, Conferința de Crăciun este un eveniment științific anual, organizat de Filarmonica ‘George Enescu’ în spiritul tradiției interbelice a renumitelor conferințe ale Ateneului Român.

Distinsul invitat Emilian Dudaș este profesor la Ecole Polytechnique-Palaiseau, director de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS) din Franța și membru al Centrului de Fizică Teoretică.

Tema conferinței, ‘Dimensiunile ascunse ale Universului’, face trimitere la teoria stringurilor, care implică ideea unificării celor două teorii fundamentale ale Universului, mecanica cuantică cu teoria generală a relativității. Există cu adevărat aceste corzi pe care să le fi folosit Universul ca să compună simfonia care înseamnă viața și întreaga noastră existență? Și, dacă aceste dimensiuni suplimentare există, iar noi nu am reușit încă să le vedem, cum putem să o facem și unde ar trebui să le căutăm? Profesorul Emilian Dudaș va răspunde la aceste întrebări la prima Conferință de Crăciun prezentată în limba română.

Conferința, la care va participa formația ‘Bucharest Singers’, este dedicată aniversării a 25 de ani ai Experimentului ATLAS de la LHC/CERN, aniversării a 5 de ani de la descoperirea Bosonului Higgs și aniversării a 150 de ani ai Colegiului Național „Ferdinand I” Bacău (fostul Liceu Teoretic „George Bacovia”, pe care distinsul oaspete l-a absolvit în 1983).

Conferința anuală de Crăciun de la Ateneul Român, aflată sub Înaltul Patronaj al Principesei Moștenitoare Margareta, este inspirată din celebrele Christmas Lectures inaugurate la Londra, în anul 1825, la Royal Institution. De atunci, aceste conferințe au avut loc în Capitala Marii Britanii fiecare an, cu excepția celui de al Doilea Război Mondial, iar începând din anul 1966 au fost difuzate de BBC.

Primele patru Conferințe de Crăciun în România au fost susținut,e la Ateneul Român, de Sir Tom Kibble, Imperial College Londra (2013 — What is the World Made Of), Joseph Silk, Universitatea Oxford (2014 — From Here to Eternity), Gerard Mourou, Ecole Polytechnique, Paris (2015 — ‘Breaking Through the Unknown — Extreme Light Science to Art’).Rolf Heuer, președintele Deutsche Physikalische Gesellschaft, Germania (2016—’Science Bridging Cultures and Nations: Exploring the Early Universe’/ Știința — Punți între culturi și națiuni: explorând universul timpuriu’.

‘În intenția mea, Conferințele Ateneului Român trebuie să consacre un loc recunoscut de Europa academică, ca un spațiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore științifice, artistice, politice, literare, cu conferențiari de mare calibru. Ceea ce pot afirma astăzi este că am reușit, după cinci ani, un nivel al temelor și o valoare științifică a conferențiarilor demne de cele mai înalte foruri academice mondiale’, subliniază Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii ‘George Enescu’

Emilian Dudaș (n. 1965 la Lupeni) a absolvit în 1988 Facultatea de Fizică a Universității București. A urmat studii doctorale la Universitatea Paris-Sud, Orsay, unde și-a susținut teza în 1994, cu profesorul Pierre Binetruy, un recunoscut specialist în domeniul Cosmologiei și unul dintre fondatorii Laboratorului de Astroparticule și Cosmologie. În 2013, profesorul Emilian Dudaș, care are cetățenie română și franceză, a primit Premiul Gay-Lussac-Humboldt pentru Cercetare și Royal Society International Exchanges Award 2017-2018 pentru activitatea sa de profesor. Este membru al Comitetului Consultativ al ‘Southern European Network in Mathematical and Theoretical Physics’ și Membru al Science and Technology Facilities Council (STFC) al Marii Britanii.

Organizatori ai celei de-a cincea ediții a Conferinței de Crăciun: Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’, Filarmonica ‘George Enescu’, Clubul Rotary București, Editura Curtea Veche, Institutul de Fizică Atomică.

Evenimentul este sprijinit de Academia Română, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Cercetării și Inovării și Unitatea Executivă de Finanțare a Educației Superioare, Cercetării, Dezvoltării & Inovării, fiind realizat în colaborare cu Ambasada Marii Britanii în România, British Council, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București.

Intrarea la conferință se face luni, 20 noiembrie 2017, de la ora 18.30.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Program: Marti — Vineri 12:00 — 19:00

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

One Comment on “Profesorul Emilian Dudaș, absolvent al fostului Liceu „George Bacovia”, invitat la Conferința de Crăciun

Lasă un răspuns