Noapte pascală în muzeele băcăuane

Colecții noi de fluturi la Complexul Muzeal de Științele Naturii, obiecte de patrimoniu aparținând unor familii de boieri, recuperate după retragerea armatelor germane și rusești de pe teritoriul județului la finele celui de-al doilea război mondial la Complexul Muzeal de Istorie, sau o expoziție inedită cu derviși ori case țărănești din Siria, pictate de Ammar Alnahhas la Galeriile ”Alfa”.

Băcăuanii au avut ce vedea și chiar a fost frumos pentru toți. Seara zilei de sămbătă 19 mai, a fost una a luminilor. A celor pe care tinerețea acestui oraș le mai aprinde doar de Paște. Pentru că Noaptea Muzeelor a readus viața nu doar pe străzile urbei, ci și pe chipurile celor care s-au perindat preț de câteva ore prin expoziții.

S-a văzut pe centrul orașului de la apusul soarelui și până spre miezul nopții, o comunitate doritoare să se plimbe, să admire ceea ce este frumos, să interacționeze cu arta, cu istoria, cu tot ce înseamnă știință și cultură. Sute și sute de tineri, copii și părinți, au (re)făcut traseele dintre Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” inclusiv Muzeul de Artă, Observatorul Astronomic ”Victor Anestin”, Complexul Muzeal de Științele Naturii, Galeriile de Artă ”Alfa” etc.

Dacă pentru unii a fost premiera cunoașterii instituțiilor de profil din Bacău, pentru alții a consemnat mirarea redescoperii unor noi distribuții a exponatelor sau a expozițiilor la standarde și condiții pe care le regăsește în marile instituții de profil din București, Iași sau Cluj. O noapte albă pentru tinerii purtând prunci în brațe și urcând pe terasa Observatorului Astronomic, ori micuții ținându-se de mână cu mama ori tatăl ascultând cu atenție prelegerile despre tradițiile populare ale unui neobosit Iulia Bucur la Muzeul de Etnografie, sus, la ultimul etaj al Complexului ”Iulian Antonescu”. Să mai vorbești despre interbelicii expuși la Muzeul de Artă? Sau despre Bacovia într-o seară de mai?

Noaptea Muzeelor a demonstrat, încă o dată că Bacăul are personal de specialitate entuziast, iubitor de ceea ce face în toate instituțiile de cultură; Noaptea Muzeelor a mărturisit dorința băcăuanilor de a trăi și a se bucura de frumos sub toate formele lui aici, în propriul oraș.

Noaptea Muzeelor asemenea sărbătorii Învierii Domnului a vorbit despre sufletul frumos care încă trăiește în fiecare dintre locuitorii acestui oraș.

Lasă un răspuns