Mărturisitori din vremea prigoanei comuniste: Nil Dorobanțu și Daniil Sandu Tudor. Eveniment în Bacău


În cadrul manifestărilor dedicate în acest an comemorării apărătorilor Ortodoxiei în timpul regimului comunist, Protoieria Onești și Asociația „Nicolae (Nil) Dorobanțu” organizează la Teatrul de Vară din Bacău un memento despre ieroschimonahii Nil Dorobanțu și Daniil Sandu Tudor. Vor conferenția Lect. Univ. Dr. Carmen Ciornea de la Facultatea de Teologie „Ovidius” din Constanța și Preot Ionel Dumitru Adam, de la Parohia Borșani, Protoieria Onești, ambii cercetători acreditați CNSAS.

Cu această ocazie vor fi prezentate repere fundamentale din viața și activitatea liturgică, misionară și teologică a celor doi monahi, considerați unii dintre duhovnicii cei mai harismatici din perioada comunistă.

Doi „nebuni pentru Hristos”

Sandu Tudor s-a născut în 1896 la București și a debutat cu pseudonimul literar Alexandru Teodorescu. A fost gazetar, poet și a intrat în monahism la Mănăstirea Antim cu numele de Agaton . Mai târziu a devenit ieroschimonah cu numele de Daniil la Schitul Rarău. Se numără printre inițiatorii Grupului „Rugul Aprins” de la Antim. A fost arestat și a murit după ani de chin, pe 17 noiembrie 1962, în Penitenciarul de la Aiud.

Nicolae (Nil) Dorobanțu s-a născut în 1920 la Crainici, județul Mehedinți. Abolvent al Școlii de Ofițeri, a studit și Teologia, Litere, Filosofie și Dreptul. S-a călugărit la Cernica, a fost hirotonit ierodiacon în 1948 şi ieromonah pe 3 iulie 1949. A primit marea schimă la 6 august 1952, la îndemnul lui Benedict Ghiuș, naș fiindu-i ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor. Este pustnicul care umbla desculţ, descoperit, cu pletele în vânt, îmbrăcat simplu şi încins cu o sfoară, uscăţiv, cu barbă puţină.

A fost urmărit, bătut şi alungat de mai multe ori de Securitate, de aceea apărea şi dispărea mereu, însă oamenii îl căutau să-i asculte predicile aspre, să se spovedească, să primească sfaturi. S-a prăpădit pe 27 martie 1977. A lăsat în manuscris un volum imens de documente care sunt în curs de publicare.

Datorită curajului cu care au înfruntat persecuțiile și mai ales devoțiunii totale pentru Hristos, cei doi pot fi numiți în sensul religios, adevărați „nebuni pentru Hristos”.

Manifestarea va avea loc luni, 4 decembrie, orele 18, la Sala Teatrului de Vară din Bacău, din str. Vasile Alecsandri, nr. 39 Bis. Intrarea este liberă. Organizatorii au pregătit un stand cu o parte din opera tipărită a celor doi monahi. Pentru relații suplimentare: Pr. Ionel Adam, telefon 0749.694222.

Lasă un răspuns