Băcăuanul Mădălin Hîncu, absolvent UNATC în 2017, cronică pozitivă în revista Yorick


Revista Yorick laudă prestația regizorală a băcăuanului Mădălin Hîncu, absolvent UNATC în 2017. În articolul întitulat „Întâia noapte a maturităţii”, Elena Coman analizează debutul tânărului regizor cu spectacolul „Noaptea ursului” de Ignacio del Moral, pe scena de la Sala Nouă a Teatrului de Comedie din București.

Mădălin Hîncu face parte din promoția 2017 a absolvenților Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, Master Arta Regizorului de Teatru. Asta după ce spectacolul său de licență, „Picnic pe câmpul de luptă” de Fernando Arrabal, a obținut Premiul pentru cea mai bună regie la Gala Absolvenților 2015. Prin urmare, toți ochii au fost ațintiți asupra lui. Exemplul tânărului care-și vede de treabă și-și face temele în liniște dar cu rigurozitate, Mădălin și-a croit încă din anii de studenție un parcurs solid. Vestea debutului său cu spectacolul „Noaptea ursului” de Ignacio del Moral, pe scena de la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, nu a fost o surpriză neapărat, ci mai mult o bucurie.

 

Dar cum ne raportăm la un spectacol de debut? Dincolo de a-l considera simplist „examenul maturității”, el e deja un produs artistic, într-o instituție teatrală, lucrat fără indicații profesorale și cu maximă responsabilitate. E o primă întâlnire cu scena profesionistă și cu un colectiv tehnic pe măsură. Acesta-i contextul, iată șansa, e de profitat. Pornind de la premisa asta, spectacolul lui Mădălin Hîncu e, înainte de toate, un moment necesar în evoluția sa artistică, și cu bune, și cu rele.

 

„Noaptea ursului” face parte dintr-o categorie ofertantă de texte pentru tinerii creatori. Unul de actualitate, cu un subiect în care se poate regăsi o întreagă generație, deci o alegere inspirată.

 

Nu mulți dintre noi știm faptul că Ignacio del Moral și-a început cariera ca actor în diferite companii teatrale și abia apoi s-a dedicat exclusiv scrisului. Considerat la ora actuală unul dintre cei mai importanți scenariști spanioli de film și televiziune, dramaturgul are un palmares impresionant și nenumărate premii. Inclusiv unul pentru piesa cu titlul original „La noche del oso”. Așadar, tânărul nostru regizor aduce în atenția publicului românesc un autor cu o activitate artistică impresionantă, prea puțin montat la noi în țară.

 

„Noaptea ursului” e, în esență, o piesă despre cum tinerii pot ajunge cu ușurință victimele propriilor familii și ale propriilor decizii. Bune sau rele.

Citiți cronica teatrală integrală în revista Yorick.

Lasă un răspuns